جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ شنبه ۲۹ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    عرفان / سیر و سلوک - توبه / ساير اسباب آمرزش
    اسباب آمرزش

    در کتاب پيش‌رو، تا حدّي مباحث مربوط به موضوع «توبه» و نيز مباحث جانبي آن که در پيرامون بحث توبه مطرح مي‌شوند، تبيين گرديد.

    از آنچه در فصل‌هاي گذشته بيان شد، اين نتيجه حاصل مي‌گرديد که توبه، امري واجب و لازم است و هيچ‌کس حتّي پيامبراکرم$ ـ با آن مقام و منزلت والاي معنوي ـ نبايد خود را بي‌نياز از توبه به درگاه خداوند متعال بداند.

    يک بررسي اجمالي در آيات نوراني قرآن کريم و نيز روايات شريف اهل‌بيت( نشان مي‌دهد که آمرزش الهي، اسباب ديگري نيز دارد که البته دست‌کم برخي از آن اسباب، در راستاي توبه است و نسبت به امر مهم و حياتي «بازگشت بندگان به سوي خداوند متعال»، استقلال موضوعي ندارد و به رقابت با آن نمي‌پردازد.

    به‌طور کلّي مي‌توان گفت: خداوند تبارک و تعالي همواره طالب و مشتاق بازگشت بندگان به سوي خود و آمرزش آنان است. ذات باري تعالي، به هر سبب و بهانه‌اي به دنبال بخشيدن بندگان و سوق دادن آنان به بهشت و برخوردار نمودن خلايق از نعمت‌هاي بهشتي مي‌باشد و اشتياق حق‌تعالي به توبۀ بندگان نيز از اين ناحيه نشأت گرفته است.

    زمينه‌سازي و برنامه‌ريزي خداوند سبحان براي بخشايش بندگان، مشهود و انکار ناپذير است. گاهي به وسيلۀ توبه، بندگان خويش را مي‌بخشد که در اين کتاب دانستيم توفيق توبه را نيز خود حق تعالي به بندگان عطا مي‌فرمايد و به قول استاد بزرگوار ما علامۀ طباطبائي)، هر توبۀ بنده، پيچيده شده در دو توبه از حق‌تعالي است. اوست که ابتدا عطف توجّه مي‌کند و به اين وسيله توفيق مي‌دهد و سپس، توبة بندة خويش را مي‌پذيرد.

    گاهي نيز بندگان را به سوي مقرّبين درگاهش که اهل‌بيت( هستند، سوق مي‌دهد تا با توسّل به ايشان و بهره‌مندي از شفاعت آن بزرگواران، به توبۀ مقبول دست يابند و از اين رهگذر، به پيروي از سيرۀ عملي اهل‌بيت( تشويق گردند.

    امّا آنچه شايستۀ توجه جدّي است و پيش از اين نيز به‌طور مکرّر بدان تأکيد کرده‌ايم، اين است ‌که جذبِ توفيقِ توبه، يا بهره‌مندي از برکات توسّل و شفاعت و يا استفاده از ساير اسباب آمرزش، نياز به لياقت و شايستگي دارد. هر بنده‌اي با هر ميزان گناهي که دارد، شايستۀ آمرزش الهي نيست و همۀ اسباب آمرزش، بهانۀ دست‌يابي به لياقت مي‌باشد.

    به عبارت رساتر، انسان بايد يک حدّاقل تلاشي کرده باشد و به نحوي شايستگي خود را به اثبات رسانيده باشد تا لياقت آمرزش را بيابد. اگر چنين باشد، مي‌توان گفت: سعي بنده و فعلي که انجام داده است، سبب جذب رحمت الهي و برخورداري از نعمت مغفرت و آمرزش براي او شده است. در حقيقت بنده‌اي که آمرزيده مي‌شود، با تلاش خود، سلسلۀ علل و اسباب آمرزش را طي کرده است؛ وگرنه خداوند متعال اهل تبعيض و بي عدالتي نيست که بنابر دلخواه خود، گروهي از بندگان را به بهانه‌اي ببخشد و گروهي ديگر را به عذاب جهنّم گرفتار نمايد. ولي حقيقتاً به آمرزش بندگان تمايل دارد و از اين جهت براي دست‌يابي آنان به لياقت آمرزش، زمينه‌سازي مي‌کند.

    آياتي از قرآن کريم نيز که براي هدايت يا گمراهي بندگان يا مواردي از اين قبيل،  از عبارت «شَاء/ يَشَاء ـ خدا خواست/ خدا مي‌خواهد»، استفاده کرده است، به همين صورت معنا مي‌شود. يعني آن بندگان به نحوي زمينه‌سازي کرده‌اند که خداوند براي آنان چنين مي‌خواهد.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365